Eén G

By 5 maart 2018februari 15th, 2023Blog

Eén G

‘Op een chagrijnige of weinig creatieve dag helpt het mij vaak om even te luisteren en/of kijken naar de mensen die mij inspireren. Herman Finkers is één van hen. Een briljante taalkunstenaar, die je met één letter op het verkeerde been kan zetten.’

Eén G

Op een chagrijnige of weinig creatieve dag helpt het mij vaak om even te luisteren en/of kijken naar de mensen die mij inspireren. Herman Finkers is één van hen. Een briljante taalkunstenaar, die je met één letter op het verkeerde been kan zetten.

“Ik ben een man van wetenschap, van feiten en zo meer. Als iets niet is bewezen, geloof ik het niet zozeer. Als men glashard aan kan tonen dat ik me vergis, pas dan zal ik geloven dat er geen hemel is.” Deze tekst, die Herman uitsprak tijdens de viering van het 50-jarig artiestenjubileum van André van Duin, is naar mijn mening typisch voor zijn humor. Alles omdraaien en tegen de logica in redeneren, om daarmee een verrassingseffect te creëren.

Nu ben ik zelf niet echt gelovig. Maar wat Herman hier met taal doet, vind ik hemels. Met één letter (de letter G van geen) zet hij je totaal op het verkeerde been. Gelukkig is dit niet de eerste taalvondst van Herman Finkers en zeker ook niet zijn laatste. Google voor meer inspiratie bijvoorbeeld ook eens zijn Stomawals, het Spreukjesbos, de papegaai Lorre, Zwarte Piet of deze fantastische uitspraak (voor mij als tekstschrijver ook erg herkenbaar): “Soms denk ik uren na en heb ik nog niks op papier, een andere keer bereik ik precies datzelfde in vijf minuten.”

En weer door!

Dinges Tekst & Tekstadvies

Lariestraat 3
5482 LH Schijndel
06-53268072
maartje@tekstvandinges.nl
KvK-nummer: 17273452
BTW-nummer: NL148405010.B.01